Naučite kako da učite: Moćni mentalni alati za pomoć u savladavanju teškog gradiva

U ovom kursu upoznat ćete iste tehnike učenja koje primjenjuju stručnjaci iz oblasti umjetnosti, muzike, literature, matematike, nauke, sporta i drugih disciplina. Naučičete o dva načina rada koji mozak koristi za učenje i kako sprema informacije u ‘dijelovima’. Obradiće se još neke teme: iluzija učenja (samozavaravanje), tehnike pamćenja, kako izaći na kraj sa odugovlačenjem (kad nešto morate uraditi, a sve drugo je zanimljivije), a obradiće se i najefikasnija rješenja za pomoć sa teškim zadacima.

Svi smo mi manje više stvorili svoj sistem kako nešto učimo/savladavamo. Većina ljudi preferira tišinu, a ja – glasnu muziku. Ovaj će kurs na simpatičan način objasniti šta se dešava kad učimo i kako da maksimiziramo učinak toga što radimo. Daće najbolje primjere kako da nešto naučimo. Na nama je do provjerimo da li to pali kod nas. Nema formula, nema računanja, a ipak pomaže.

Sve u svemu oko 12h (učenja/gledanja/čitanja) raspoređeno na četiri sedmice. Postoji transkript na srpski, pa čak i ako vam engleski nije jača strana završiće te ga uspješno.

Ovo je zapravo jedan od najpopularnijih MOOC kurseva u zadnjih nekoliko godina. Koliko popularan vidi se iz toga da svakog ponedeljka nova grupa studenata kreće sa prvom sedmicom. I meni je lično jedan od najzabavnijih. Sve što naučite, možete na samom sebi primjeniti.

Kurs vode Barbara Oakley i Terrence Sejnowski.
MCMASTER UNIVERSITY
UNIVERSITY OF CALIFORNIA SAN DIEGO