SCRATCH vas uči više od kodiranja

Drugog januara MIT Media Lab je predstavio novi SCRATCH nazvan Scratch 3.0. Prva verzija ovog alata je predstavljena 2007. godine.

Tada su mnogi K-12 (period od prvih 12 godina besplatnog obrazovanja u SAD) nastavnici vidjeli programiranje kao preteško za školarce i korisno jedino za studente koji planiraju postati profesionalni programeri. Programski jezici u grafičkom okruženju smatrani su nepodesnim za obrazovnu primjenu.

Preskočimo li jedanaest godina do 2019. možemo vidjeti da su stavovi i aktivnosti oko kompjuterskog obrazovanja drastično izmjenili. Raste priznanje važnosti učenja kodiranja za sve studente. Organizacije kao što su code.org i CS4All postale su uspješne u zagovaranju integracije kompjuterske nauke u državne kurikulume.

Scratch je nadrastao najoptimističnija očekivanja. Trenutno je više od 30 miliona registriranih korisnika na web stranici i svaki mjesec se više od milion pridruži (većinom uzrast od 8 do 16). Dnevno se kreira više od 200 000 novih priča, igara, animacija i drugih projekata. A blok-bazirani pristup kodiranju postao je de-facto standard za upoznavanje korisnika sa kodiranjem.

Samo pridobijanje više studenata da zakorače u svijet kodiranja nikad nije bio prvi prioritet MIT Media Lab tima. Primarna obrazovna misija bila je da zainteresuje studente da misle kreativno, prosuđuju sistematično i rade zajedno – ključne vještine za svakoga u današnjem društvu. Od samog početka Scratch aktivnosti su sastavni dio online zajednice, tako da studenti međusobno mogu pružiti pomoć, kritiku, inspiraciju i ohrabrenje. Postoji projektno orjentirani pristup koji uči studente da se kreativno izraze i razviju svoje mogućnosti.

Naravno, u prethodnoj dekadi postalo je jasno da je lakše promovirati Scratch tehnologiju nego obrazovne ideje koje su iza toga. Stoga je u najnovijoj verziji Scratch-a posebna pažnja posvećena zanimljivim, projektno zasnovanim, kreativnim aktivnostima koje su u samom centru ovog pristupa obrazovanju.

Početni rezultati su veoma ohrabrujući. Djeca su napravila različite kreativne projekte (jež koji govori francuski, nilski konj koji pleše uz hip-hop i fudbalska utakmica kojom upravljate sopstvenom cipelom).

Scratch 3.0 uključuje dodatke, kolekcije blokova za kodiranje koji su dizajnirani da prošire opseg projekata koje student može napraviti i tako obuhvati veći broj studentskih interesovanja. Studenti mogu programirati motore, lampa i senzore sa Lego i micro:bit dodacima. Mogu isprogramirati ‘osobu’ da govori na drugom jeziku uz dodatak za prevođenje ili da koristi tekst-u-govor ekstenziju. Biblioteka dodataka će vremenom sigurno rasti.

Postoji čitav niz video upustava da pomogne studentima i učiteljima da započnu Scratch projekat i osnaže pristup kreativnom učenju.

Partnerske organizacije također razvijaju i dodaju nove mogućnosti upotrebe programa za pravljenje i učenje.

Rastuće zanimanje društva za kodiranjem stvara veliku šansu, ne samo za buduće inžinjere i naučnike nego i za ostale, da razviju samopouzdanje i sposobnost da se
kreativno izraze pomoću novih tehnologija.

Današnji studenti žele dizajnirati, eksperimentirati i istaraživati sa novim tehnologijama. Spremni su predano raditi na projektima vezanim za stvari koje ih interesuju i to stvara šansu za saradnju. Scratch 3.0 je dizajniran tako da podrži te studente, nova tehnologija za novu generaciju studenata spremnih da ostvare svoje snove i ambicije.

Izvor: EdSurge
Autor: Mitchel Resnick