MUK ili MOOC: Jede li se to?

Šta je uopšte MOOC? (Izgovara se muk ili muuk) Nije u pitanju iznenadna tišina. Ta skraćenica stoji za englesku frazu ‘A massive open online course’ odnosno po naški je to Masivni Otvoreni Online Kurs. Radi se o online kursu za koje svi imaju otvoren pristup i podržava masivno prisustvo polaznika. Sem tradicionalnih sadržaja kao što su snimljena predavanja, tekstovi i zadaci, mnogi MOOCovi obezbjeđuju i interaktivne materijale kao i korisničke forume da bi ostvarili komunikaciju između studenata, profesora i asistenata. Sem toga tu je i skoro trenutni feedback na kratke kvizove i zadaće.

Ovo je jedna vrsta učenja na daljinu. U početku su bili dopisni kursevi (1890 – 1920), pa onda emitiranje kurseva na radiju i televiziji, kao i prve forme e-učenja. Shvatajući da veličina ‘razreda’ odnosno broj upisanih na kurs ne utiče na kvalitet sadržaja kursa stvorila se ideja da se znanje ponudi svakom bez ograničenja.

Termin MOOC upotrebljen je prvi put 2008. godine za kurs pod imenom Connectivism and Connective Knowledge (CCK08). Pohađalo ga je 25 studenata Univerziteta u Manitobi (Canada)  i još 2200 drugih za koje je to bilo besplatno.

Danas vjerovatno ima više stotina komercijalnih i nekomercijalnih institucija koje obezbjeđuju ovakav tip obrazovanja svojim polaznicima. Većina ih je sa sjedištem u SAD-u i zemljama EU. Ovo polje je prilično dinamično sa svojim usponima i padovima.

Ako ste gladni znanja MOOC je nešto s čim možete pokušati. Ima ih lakih, shvatljivih za osobe bez velikog predznanja, a ima i zahtjevnih koji zapravo očekuju da polaznik već bude ekspert u tom polju.

Većina ih je besplatnih, no ima i onih koji se plaćaju. Postoji i čitava niša stranica koja želi da pomogne polaznicima da odaberu pravu platformu i pravu temu. Ova stranica pokušava to isto na našem govornom području.

Sretno UČENJE i dobar tek.

Izvor: Wikipedia